Into valmentaa synnytti ajatuksen oman seuran perustamisesta

Elixiria Sport on vuonna 2019 perustettu tamperelainen voimisteluseura. Yhdeksän perustajajäsenen voimin perustettu seura syntyi nuorten halusta valmentaa ja toteuttaa omia näkemyksiä voimistelun piirissä. 

31-vuotias Jutta Hildén ja 19-vuotias Karoliina Nieminen kuuluvat Elixiria Sportin perustajajäseniin. Molempien polku valmennuksen parissa on alkanut varhain. Valmennuspäällikkönäkin toiminut Hildén on aloittanut valmentajauransa taitoluistelun parissa vuonna 2005 ja voimistelussa vuonna 2008.

– Lajitaustaa minulta löytyy sekä voimistelusta että taitoluistelusta. Valmensin pitkään taitoluistelua, mutta kaverin houkuttelemana siirryin valmentajaksi voimisteluun. Voimistelumaailma tuntui enemmän omalta ja sille tielle jäin, Hildén kertoo.

– Itse olen ollut taas useimpien perustajajäsenien valmennuksessa aiemmassa seurassani, Nieminen naurahtaa.

Kun Niemisen voimisteluharrastus päättyi 12-vuotiaana, siirtyi hän seuraansa valmentamaan pienten lasten ryhmiä.

– Olen aina halunnut valmentaa. Muistan tehneeni jo pienenä erilaisia jumppaohjelmia pehmoleluilleni. Oman lopettamisen jälkeen siirtymä valmentajaksi tuntui itsestään selvältä.

Valmentajakoulutukset tuoneet näkemystä omaan tekemiseen

Hildén ja Nieminen kokevat, että oman seuran perustaminen on mahdollistanut valmentamisen ja seuratoiminnan pyörittämisen vahvasti oman arvomaailman ja valmennusfilosofian pohjalta. Viikoittain kaksikko valmentaa keskimäärin 20 tuntia.

Hildén on valmistunut vuonna 2016 ammattivalmentajaksi Kisakalliosta.

– Olen aina halunnut kehittyä valmentajana. Voimisteluliiton koulutusjärjestelmästä minulla on enää käymättä 3. tason koulutus. Koulutusten kautta olen saanut konkreettista oppia ja näkemystä tekemiseeni. Näin olen saanut selkeämpää kuvaa myös omasta valmentamisestani.

Myös Nieminen on kouluttautunut Voimisteluliiton koulutusjärjestelmän piirissä. Seuraavaksi tähtäimessä on liiton 2. tason koulutus.

Elinikäisiä elämyksiä – seuran ilmapiiri tärkeässä roolissa

Elixiria Sportin mottona toimii Elinikäisiä elämyksiä. Kun seuraa perustettiin, asetettiin toiminnan tavoitteeksi mahdollisimman kokonaisvaltaisen jatkumon tarjoaminen seuran sisällä.

– Haluamme, että seurassamme on sellainen ilmapiiri, että täältä löytyy mielekästä tehtävää, missä tilanteessa tahansa. Oli se sitten harrastamista, kilpaurheilua, valmentamista tai muuta seuratoimintaa, Hildén taustoittaa. Hildénin ja Niemisen mielestä on tärkeää, että seura on paikka, jossa jokaisen on hyvä olla.

Elixiria Sportin visiona on, että seuratoiminnasta löytyy elinikäisiä elämyksiä – niin harrastajana, valmentajana kuin muuna seuratoimijana.

– Valmennuksessani kulmakivenä toimii voimistelijan kuunteleminen. Mielestäni on todella tärkeää, että urheilija nähdään yksilönä muullakin tavalla kuin vain urheilijana. Seurasta tulee löytyä ohjaajia ja valmentajia, jotka nähdään turvallisina ja luotettavina aikuisina, Nieminen toteaa.

Arvojen määrittely seuran strategian kulmakivenä

– Kun päätös seuran perustamisesta konkretisoitui, mieleemme tulivat ensimmäisenä seuran logon ja teemavärin suunnitteleminen – eli kaikista olennaisimmat asiat. Kyllähän tämä tuli vaatimaan paljon muutakin, Nieminen vitsailee.

Vaikka oman seuran perustaminen on palkinnut, on se myös vaatinut paljon uuden opettelua.

Jutta Hildénillä on vahva halu kehittyä valmentajan. Hildénin mukaan valmentajana voi aina oppia jotakin uutta.

– Kirjoitimme ylös arvojamme ja millaista toimintaa haluamme järjestää. Lisäksi loimme seuralle strategian: mitä haluamme tehdä ja mitä haluamme saavuttaa, Hildén kertoo.

Seuran toiminnanjohtajana työskentelevä Kajsa Lundell liittyi seuraan mukaan perustajajäsenten pyynnöstä.

– Tiesin Kajsan ja olin kuullut, että häntä kiinnostaisi vielä palata voimistelumaailmaan jossakin roolissa ja päätimme kysyä häntä seuraan. Me perustajajäsenet olemme aikanaan tutustuneet samassa seurassa, mutta Kajsa on edustanut muuta seuraa. Hänen kauttaan olemme saaneet näkemystä myös muualta, Hildén toteaa.

Valmentajan ajatusten kuuleminen tukee sekä valmentajaa että urheilijoita

Hildénin ja Niemisen mukaan on tärkeää, että uransa alkutaipaleella oleva valmentaja saa seuralta tukea ja mahdollisuuksia kehittyä.

– Haluamme toimia valmentajan toiveita kuunnellen. Kun seuraamme tulee uusi valmentaja, kartoitamme alkuun, mitä hän haluaisi tehdä ja millaiset asiat häntä kiinnostavat, Nieminen selventää.

Valmentajan kuuleminen saattaa tarkoittaa esimerkiksi sitä, että ensimmäisen kauden ajan valmentaja toimii lähinnä apuohjaajan roolissa; auttaa ja antaa tarvittaessa henkilökohtaisia neuvoja voimistelijoille.

– Meille on tärkeää, että myös valmentajilla on hyvä fiilis tulla jumppasalille. Parhaimmillaan valmentaminen antaa ihan äärettömän paljon hyvää energiaa ja fiilistä. Jos tekeminen ei tunnu mielekkäältä näkyy tämä heti valmentajassa ja hänen valmentamisessaan. Samalla tämä heijastuu urheilijoihin, Hildén summaa.

Prioriteettina urheilijan motivaation säilyttäminen

Hildén ja Nieminen näkevät, että valmentajien ja urheilijan kanssa toimiessa pätevät hyvin samat säännöt.

– Elämäntilanne ei aina salli täyttä panostusta omaan tekemiseen – olit sitten valmentaja tai urheilija. Tällöin on hyvä pysähtyä ja kartoittaa, mikä olisi yksilölle paras mahdollinen vaihtoehto. Näin vältetään tilanne, että motivaatio loppuu kokonaan, Hildén toteaa.

Karoliina Niemiselle on tärkeää, että valmennettavat kokevat tulevansa kuulluiksi ja nähdyiksi.

– Erityisesti korona-aika opetti minulle valmentajana paljon. Erään ryhmän kanssa huomasin, että motivaatio tekemiseen oli selvästi kärsinyt eikä voimistelu enää tuntunut kivalta, Nieminen kertoo.

Nieminen päätyi joukkueen kanssa yhteistuumin ratkaisuun harjoitusten keventämisestä. Päätöksen taustalla näkyi halu säilyttää mahdollisimman moni voimistelija harrastuksessa mukana.

– Tilanne opetti, ettei yksittäinen muutos tai poikkeus harjoittelussa aiheuta suurta vahinkoa, jos sillä voidaan välttää se, että urheilijoiden motivaatio loppuu kokonaan. Kokemus opetti entistä kokonaisvaltaisempaa valmennusajattelua, Nieminen summaa.

Yhteys urheilijan kanssa tuo valmentajalle onnistumisen kokemuksia

Vaikka useiden Elixiria Sportin valmentajien ura on vasta alkutaipaleella, on katseet kohdistettu jo tulevaan. Sekä Hildén että Nieminen näkevät varmana, että tie valmentajana jatkuu myös tulevaisuudessa.

Kaksikko kokee, että valmennusvuodet ja seuran perustaminen ovat tuoneet ymmärrystä käytännön asioiden hoitamiseen sekä lajin teknisiin seikkoihin. Vaikka seuran joukkueiden onnistumiset harjoituksissa ja kilpailuissa ovat merkittäviä, ovat myös toisenlaiset onnistumiset nostaneet arvoaan.

Elixiria Sportissa voimisteluryhmiä on tarjolla sekä tavoitteellisesti harjoitteleville että kevyemmin harrastaville. Seuralle on tärkeää, että jokainen löytää itselleen sopivan tavan liikkua ja urheilla.

– Nykyisin melkeinpä isoimpia ilon tunteita herättävät urheilijan kanssa käydyt hyvät keskustelut tai, kun urheilija haluaa avautua minulle jostakin. Näissä hetkissä tulee tunne, että nyt olen oikeasti onnistunut toimimaan sellaisena valmentajana kuin haluan olla, Nieminen kiteyttää.

Hildén komppaa Niemistä.

– Tästä kaikesta saa ihan äärettömän paljon. Olen oppinut paljon sosiaalisia taitoja, ryhmätyöskentelyä ja toisinaan päätöksentekoa paineen alla.

Nuoret tuovat seuran toimintaan jatkumoa

Hildén ja Nieminen rohkaisevat seuroja ottamaan nuoria rohkeasti mukaan toimintaan.

– On tärkeää, että nuorilla on mahdollisuus vaikuttaa. Yhteistyö eri kokemuspohjan valmentajien kanssa on parhaimmillaan suuri rikkaus. Nuoret voivat tarjota seuralle uusia näkemyksiä ja kokeneemmat valmentajat taas voivat tarjota tukeaan haastavissa tilanteissa, Hildén toteaa.

Toisaalta uusien valmentajien mukaan ottaminen edistää myös seuran kykyä säilyä elinvoimaisena.

– Nuoret valmentajat tuovat toimintaan jatkumoa – ei olla riippuvaisia siitä, mitä seurassa kyseisellä hetkellä on, vaan toimintaa voidaan suunnitella myös eteenpäin, kun uusia ihmisiä otetaan mukaan, Nieminen toteaa.

Kuvat: Anssi Mäkinen. Pääkuvassa Karoliina Nieminen (vas.) ja Jutta Hildén.

The post Into valmentaa synnytti ajatuksen oman seuran perustamisesta appeared first on Suomen Olympiakomitea.