Minun seurani: Arvi Savolainen aloitti painiharrastuksen Lahden Ahkerassa 4-vuotiaana – seuran edustaminen herättää ylpeyttä edelleen

Seuratoiminta on Suomen suurin kansanliike ja siihen osallistuu kaiken kaikkiaan lähes 1,8 miljoonaa suomalaista – aina seuratoimijoista ja -työntekijöistä harrastajiin ja huippu-urheilijoihin.  Artikkelisarjassamme nostamme tätä suomalaisen urheilun kivijalkaa esiin haastattelemalla urheilijoita ja heidän edustamiaan seuroja. Mille seuroille suomalaisten huippu-urheilijoiden seurasydän sykkii? Annetaan urheilijoiden kertoa itse.

Lahden Ahkeraa edustava 22-vuotias Arvi Savolainen saavutti yhden suurimman haaveensa napatessaan kisapaikan heinäkuussa käynnistyviin Tokion olympialaisiin. Savolaiselle kisapaikka on merkinnyt selkeää osviittaa omasta edistymisestä.

– Painissa oma taso on toisinaan hankala nähdä konkreettisesti, sillä lajissamme ei lasketa metrejä tai sekunteja. Kun Tokion olympiapaikka varmistui, oli tämä konkreettinen osoitus siitä, että kehitystä on tapahtunut ja asioita on tehty oikein, Savolainen summaa.

Monipuolinen harrastustausta merkittävässä roolissa

Liikunta ja urheilu ovat aina kiinnostaneet Savolaista. Harrastuskirjo on ollut vuosien varrella laaja. Paini on kulkenut matkassa jo 4-vuotiaasta lähtien, mutta Savolaisen on voinut löytää lapsena jopa paikallisesta näytelmäkerhosta.

– Onhan tähän matkan varrelle mahtunut, jos jonkinlaista laji- ja harrastuskokeilua. Olen aina pitänyt esimerkiksi laskettelusta ja pesisleirilläkin olen ollut mukana, vaikka varsinaisiksi harrastuksiksi nämä eivät koskaan edenneetkään. Myös jääkiekko kuului harrastusrepertuaariini.

Savolainen kokee, että monipuolinen harrastustausta on ollut tärkeässä roolissa. Vaikka painissa alkoi peruskouluiässä tapahtua selkeää kehitystä, ei hän koe joutuneensa koskaan tekemään selkeää lajivalintaa.

– Paini on aina tuntunut mielekkäältä ja todennäköisesti siksi se on ollut osa elämääni heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien. Hakiessani urheilulukioon fokus siirtyi aiempaa konkreettisemmin painiin, sillä lajin parissa oli tapahtunut selkeää kehitystä. Kun aloin pärjätä paremmin, aloin itsekin ymmärtämään mahdollisuuteni edetä lajissa.

Seura tukena urheilijapolulla ensimmäisistä harjoituksista lähtien

Savolainen tunnistaa painin lajiksi, jossa harrastajamäärät ovat suurimmillaan lapsena ja nuorena.

– Nuorempana seurakavereita löytyi paljon. Kaikki yhteiset leirit ja kisamatkat ovat jääneet vahvasti mieleen näiltä ajoilta. Vaikka suuri osa heistä onkin painiharrastuksen lopettanut, on näiltä vuosilta jäänyt käteen paljon hyviä muistoja.

Seuran tuki on harrastajayhteisön muutoksista huolimatta säilynyt matkassa läpi Savolaisen uran.

– Seuralta olen saanut aina tarvitsemani tuen kehittyäkseni urheilijana. Valmennustoiminta on mahdollistanut omien taitojen ja osaamisen kehittymisen aina uudelle tasolle. Olen aina edustanut Lahden Ahkeraa ja on vaikea ajatella tilannetta, jossa edustaisin jotakin muuta seuraa.

Katse Tokiossa – kasvattajaseuraa unohtamatta

Juuri nyt Savolaisen fokus on kohdistunut vahvasti kohti Tokion olympialaisia.

– Usko omaan tekemiseen on kasvanut omien onnistumisten myötä ja uskon, että minulta löytyy vielä potentiaalia kehittyä urheilijana. Haaveissani on, että pääsisin edustamaan Suomea vielä muihinkin kansainvälisiin arvokisoihin.

Kansainvälisen menestyksen ohella Savolainen kertoo olevansa ylpeä kasvattajaseurastaan.

– Kyllähän oman seuran edustaminen herättää aina ylpeyttä. On hienoa edustaa seuraa, jonka riveissä on ollut heti ensimmäisistä painiharjoituksista lähtien.

Seuran tuki ja yhteisö luoneet uskoa omaan tekemiseen – esittelyssä Wilho Hautala ja Heta Tuuri

Wilho Hautala. Kuvaaja: Anssi Mäkinen

Wilho Hautala, 21 vuotta. Sijoittui 3 000 metrin estejuoksussa hopealla Kalevan Kisoissa vuonna 2020. Tähtäimessä ovat niin aikuisten kansainvälinen arvokisataso kuin edustuspaikka olympialaisissa – isän (Ville Hautalan) ennätysten rikkomista unohtamatta.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Jo pienestä pitäen vanhemmat ovat halunneet viedä meitä urheilukentille testaamaan eri urheilulajeja. Molemmat vanhempani ovat urheilleet nuorina – isä aina olympiatasolla asti. Olen aina nauttinut urheilemisesta ja halunnut päästä liikkumaan. Juoksuun keskittyminen kohdentui 16-vuotiaana. Tätä ennen tein lähes kaikkia yleisurheilulajeja. Muuta lajitaustaa löytyy niin salibandyn, jalkapallon kuin telinevoimistelun puolelta.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Lahden Ahkerassa homma on toiminut mielestäni aina. Seurasta olen saanut hyviä kavereita ja seurayhteisössä on aina ollut hyvä ilmapiiri. Kun oma urheilumenestys on edennyt, olen saanut seuralta tukea tekemiseeni todella hyvin.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Lahden Ahkeran keltamustat värit ovat vahva seuramme tunnus. Seuran asut ovat osa yhteisöllisyyttä. Seura-asun pukeminen on aina yhtä hieno tunne. Ahkeran edustaminen tuntuu aina yhtä hienolta. 

Heta Tuuri. Kuvaaja: Severi Hirvensalo

Heta Tuuri, 26 vuotta. Vuoden 2020 Kalevan kisojen korkeushypyn Suomen mestari. Yhdeksi selkeäksi tavoitteekseen Tuuri nimeää 190 senttimetrin ylityksen ja kilpailemisen kansainvälisellä arvokisatasolla.

Mistä kipinä urheiluun syttyi?

Olen aina pitänyt liikkumisesta ja urheilusta. 5–6-vuotiaana osallistuin ensimmäistä kertaa yleisurheiluharjoituksiin siskoni inspiroimana. Olen aina pitänyt kilpailusta ja omaksunut eri lajien tekniikoita nopeasti. Innostuin, kun pärjäsin kilpailussa ja opin uutta lajien parissa. Yleisurheilulajeja tein pitkään laidasta laitaan ja koripallo säilyi yleisurheilun rinnalla matkassa mukana aina lukioikäiseksi asti.

Mitä seurasi on antanut sinulle?

Koen, että seura on ollut todella tärkeässä roolissa urheilijapolullani – olen ikään kuin kasvanut seuran mukana. Valmentajat ovat olleet äärettömän ammattitaitoisia ja lajitietous on karttunut tämän ansiosta todella paljon. Lahden Ahkeran kautta saamani yhteisö on ollut isossa roolissa: olen aina saanut seurasta apua ja kannustusta. Seuran kautta olen saanut myös tärkeää työkokemusta niin ohjauksen kuin vapaaehtoistoiminnan kautta.

Mitä seurasi logo sinulle merkitsee?

Kantaessani Ahkeran logoa tunnen vahvaa ylpeyttä. Esimerkiksi SM-kilpailut ovat aina olleet paikka, jossa seuran edustaminen on esillä selkeästi. Nämä kilpailut ovat aina tuntuneet paikoilta, joissa minulla on mahdollisuus antaa seuralleni jotakin takaisin.

Lahden Ahkera

Vuonna 1907 perustettu painiin ja yleisurheiluun keskittynyt lahtelainen urheiluseura
Seuran yleisurheilujaosto omaa Tähtimerkin lasten ja nuorten osa-alueesta

Tutustu muihin Minun seurani -urheilijatarinoihin:

Minun seurani – Maria Huntington kiittää seuraansa: “Ilman Tampereen Pyrintöä en olisi tässä pisteessä”

Minun seurani: Espoon Telinetaitureiden Oskar Kirmekselle seuran treenisali tuntui kodilta heti ensimmäisistä harjoituksista lähtien

Minun seurani: Classicin yhteisöllisyys ja rohkeus tehdä uusia asioita ovat heijastuneet vahvasti Nico Salon elämään

The post Minun seurani: Arvi Savolainen aloitti painiharrastuksen Lahden Ahkerassa 4-vuotiaana – seuran edustaminen herättää ylpeyttä edelleen appeared first on Suomen Olympiakomitea.