Tähtiseurapäivät kokosivat seurat yhteen – keskiössä tulevaisuus, vastuullisuus ja seuran brändin rakentaminen  

Tähtiseurapäivät keräsivät seuraväen jälleen Helsinkiin kolmen vuoden tauon jälkeen. Tähtiseurapäivillä tarkasteltiin muun muassa seuratoiminnan tulevaisuutta, toimintaympäristön turvallisuutta, vastuullisuutta sekä seuran brändin rakentamista. 

Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto avasi Tähtiseurapäivien pääseminaarin toivottaen seuraväen lämpimästi tervetulleeksi. Avauspuheenvuorossaan Susiluoto onnitteli ja kiitteli seuraväkeä; seurojen rooli suomalaisen liikunnan ja urheilun kentällä on korvaamaton.   

Te olette seuratoiminnan kivijalka. Olette selvinneet pandemiasta, muovanneet toimintaanne kentän vaatimusten mukaiseksi, pysyneet aktiivisina ja saaneet pidettyä ihmiset kiinni liikunnassa haastavana yhteiskunnallisena aikana. Samalla olette voima, joka vie eteenpäin vapaaehtoistyötä – yli 1,5 miljoonan ihmisen massaa. Kiitän teitä huikeasta työstänne. 

On kuitenkin todettava, ettei tilanne valitettavasti näytä helpottuvan. Yhteistä ääntä vaaditaan yhä enemmän. Uskon, että seuratoiminnan merkitys ymmärretään nyt entistä paremmin sekä yksilötasolla että koko kansanliikkeen näkökulmasta. Ensi vuoden vaaleissa on äärimmäisen tärkeää, että seurakentän ääni kuuluu ruohonjuuritasolta poliitikoille asti, Susiluoto summasi.  

Tulevaisuuden haasteista ei selvitä eilisen resepteillä

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava toi puheenvuorossaan esiin tulevaisuuden merkityksen; on tärkeää, ettei tuleviin haasteisiin vastata tutuilla toimintatavoilla, vaan ratkaisuja etsitään tulevaisuus huomioiden.  

Seurojen toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti. Halavan mukaan hyvinvoinnin kasvattamiseen tullaan siirtämään seuraavassa 20 vuodessa merkittäviä panostuksia ja taistelu ajankäytöstä kovenee.  

Halava korosti, ettei tulevaisuuden ongelmiin löydy ratkaisuja jo käytetyillä toimintamalleilla. Tarvitaan uutta ajattelua ja innovatiivisia ratkaisuja.  

Meillä vallitsee ajatus siitä, että meidän pitäisi toimia kuin koneet. Tämä pitäisi lopettaa. Meidän on havahduttava siihen, että ympäristömme muuttuu jatkuvasti, joten meidän pitää rakentaa ihmisten systeemejä – ei koneiden. Asioita on tehtävä yhdessä ja tietoa tulee jakaa ihminen ihmiselle. Tätä kautta saamme uusia näkemyksiä ja aineksia uuden rakentamiseen, Halava kuvasi.  

Tulevaisuustutkija Ilkka Halava korosti puheenvuorossaan, ettei tulevia haasteita selvitetä eilisen resepteillä.

Turvallinen seuratoiminta -paneelissa keskusteltiin, millä tavoin turvallista seuraympäristöä rakennetaan

Turvallinen seuratoiminta -seurapaneelissa katse kohdistettiin vastuulliseen ja turvalliseen seura-arkeen. Aiheesta keskustelivat Oulun Voimisteluseuran puheenjohtaja Eeva-Leena Ylimäki, FC Honka ry:n toiminnanjohtaja Petri Harainen, entinen koripalloilija Shawn Huff, SM-liigajoukkue Ilveksen päävalmentaja Antti Pennanen ja Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kaari Mattila. 

Paneelikeskustelijoita puhuttivat ohjaajien ja valmentajien osaaminen, kokemus hyväksytyksi tulemisesta, nopea reagointi epäasialliseen käyttäytymiseen sekä luottamuksellinen ympäristö.  

Seuratoiminnassa vastuu turvallisen ympäristön luomisesta on ennen kaikkea vastuuhenkilöillä. Kaikilla seuran toimijoilla on oltava selkeä ymmärrys siitä, miten syrjintään tai häirintään puututaan, totesi Kaari Mattila.  

Koripallouransa juuri päättänyt Shawn Huff toi puolestaan esiin kokemuksiaan joukkueen kapteenina.  

Esimerkiksi kapteenin asema on merkittävä. Kapteenina mulle annettiin paikka puhua asioista ja tarttua niihin. 

Petri Harainen kertoi paneelissa FC Honka ry:n toimintamalleista epäasiallisen käyttäytymisen ja häirinnän ennaltaehkäisemiseksi.  

On tärkeää, että seurassa tiedetään, millä tavoin epäasialliseen käyttäytymiseen puututaan, kehen otetaan yhteyttä ja millä tavalla asian käsittely etenee, Harainen taustoitti.  

Myös Eeva-Leena Ylimäki korosti proaktiivisen toiminnan merkitystä.  

Seuran pelisäännöt ovat avainasemassa. On ensisijaisen tärkeää, että seuran ilmapiiri on sellainen, että jokainen kokee olevansa hyväksytty juuri sellaisena kuin on. 

Turvallinen seuratoiminta -seurapaneeli herätti vilkasta keskustelua seuratoiminnan turvallisuutta edistävistä toimintamalleista.

Brändiä rakennettaessa olla kiinni tässä ajassa ja tehdä rohkeita tekoja

Muun muassa brändistrategina, yritysvalmentajana ja kirjailijana tunnettu Petteri Kilpinen avasi hyvän brändäyksen tarjoamia mahdollisuuksia seuratoiminnan näkökulmasta – millä tavoin seurasta tehdään kiinnostava? 

Urheilun merkitys kasvaa maailmassa jatkuvasti ja se kiinnostaa niin sosiaalisessa mediassa kuin perinteisessä mediassa. Meille tämä on valtava mahdollisuus. Urheilu kiinnostaa, joten yleisö on jo valmiina, Kilpinen kuvasi.  

Innostavana ja onnistuneena brändiesimerkkinä Kilpinen nosti esiin Turun Cheerleadingseura Smashin. Seuran toiminnanjohtaja Virpi Huuskonen painotti osallistamisen merkitystä sekä brändin rakentamisessa että seuran viestinnässä.  

Korostamme viestinnässämme, että meille on turvallista tulla ja otamme jokaisen vastaan yksilönä. Toimimme urheilija- ja harrastajalähtöisesti kaikessa toiminnassamme. Teetämme erilaisia kyselyitä, kuuntelemme valmentajiamme, ohjaajiamme, seuramme jäseniä ja heidän huoltajiaan. Kannustamme seuran jäseniä viestimään arjestaan ja toiminnastaan.  

Petteri Kilpinen kehotti seuraväkeä rakentamaan oman seuran brändiä rohkeasti.  

Miettikää ovatko viestinne relevantteja kuulijan näkökulmasta, kertokaa asioista odottamattomalla tavalla, jotta ihmiset haluavat kuulla lisää, ja tehkää asioita, jotka jäävät mieleen. Seuratkaa muita toimialoja, ottakaa oppia muista. Olkaa rohkeita. 

Turun Cheerleadingseura Smashissa seuratoimijoita ja seuran jäseniä kannustetaan viestimään seura-arjesta esim. sosiaalisessa mediassa, kertoi seuran toiminnanjohtaja Virpi Huuskonen.

Vuoden 2022 Tähtiseurat ja Fiksu seura palkittiin Tähtiseurapäivien iltajuhlassa

Tähtiseurapäivien iltajuhlassa palkittiin vuoden lasten ja nuorten sekä aikuisten Tähtiseurat ja Fiksu seura.  

Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseurana palkittiin salibandyseura EräViikingit. Seura palkittiin Gasumin lahjoittamalla 5 000 euron laatupalkinnolla. 

Seuran pitkäaikainen toiminnanjohtaja Jari Oksanen oli palkitsemisesta iloinen.  

Palkitseminen tuli meille täytenä yllätyksenä, vaikka olimme hakeneet palkintoa aikaisemminkin. Nyt, p vaikeiden koronavuosien jälkeen tällainen tunnustuspalkinto tuntuu erityisen arvokkaalta, Oksanen kiitti.  

EräViikinkien strategiassa seuran arvot on nostettu keskeiseen asemaan. Toimintaa tehdään laadukkaasti, yhteisöllisesti, vastuullisesti ja kunnioittavasti. Seuran tarjoaa harrastustoimintaa monipuolisesti lasten ja nuorten tavoitteet huomioiden.  

Lasten ja nuorten Tähtiseura -kategoriassa palkittiin myös 14 muuta seuraa Gasumin lahjoittamilla 1 000 euron kannustinpalkinnoilla. 

Vuoden aikuisten Tähtiseurana palkittiin puolestaan Tapanilan Erä Karate. Seura palkittiin Olympiakomitean 3 000 euron arvoisella Tähtiseura-palkinnolla.  

Suomen suurimpiin karateseuroihin kuuluva seura tarjoaa erinomaista toimintaa aikuisharrastajille. Seuran riveissä liikkuu viikoittain jopa 100 aikuisharrastajaa. Seura tarjoaa karateryhmiä aikuisille neljässä eri taitotasossa harrastevuosien mukaan.  

Tapanilan Erä Karaten lajipäällikkö Maija Laaksonen näkee Tähtiseura-palkinnon olevan osoitus hyvästä työstä. 

Tämä on seurallemme tosi iso juttu. Seurastamme löytyy aikuisharrastajia laajalla ikähaitarilla; vanhin karatekamme on 88-vuotias. Haluamme tarjota aikuisille mahdollisuuden löytää liikunnan ilon, oppia uutta ja haastaa itseään. Palkinto on osoitus siitä, että olemme tehneet laadukasta työtä, Laaksonen summasi.  

Fiksu seura palkinnon pokkasi Teerijärven kylän Terjärv Ungdoms Sportklubb. Fiksu seurana palkittu seura on toiminut esimerkillisesti kestävää kehitystä tukevien toimintamallien edistäjänä. Seura palkittiin 2 000 euron arvoisella kannustinpalkinnolla.  

Seuran puheenjohtaja Camilla Vesala myönsi, että yllättyi kuullessaan seuran saavan palkinnon.  

Vaikka olemme tehneet pitkäjänteisesti työtä ekologisten toimintatapojen edistämiseksi, olin todella häkeltynyt kuullessani, että saamme palkinnon.  

Haluamme seurana toimia roolimallina ja suunnan näyttäjänä. Ympäristökysymykset ovat nyt ajankohtaisempia kuin koskaan ja meidän on toimittava näiden periaatteiden mukaan. Jos emme panosta laatuun ja kestävään kehitykseen, ei toimintamme enää houkuttele. Siksi on tärkeää toimia, Vesala summasi.  

 

Lue lisää vuoden 2022 seurapalkinnoista:

Floorball for Happiness – EräViikingit valittiin Vuoden lasten ja nuorten Tähtiseuraksi 2022
Tapanilan Erä Karate on Aikuisten vuoden Tähtiseura – Karaten monipuolisuus on yllättänyt monet aikuisharrastajat ja innostanut lajin pariin
Vuoden Fiksu seura Terjärv Ungdoms Sportklubb on tehnyt onnistuneita ratkaisuja energiakysymyksen äärellä

 

Tähtiseura-ohjelma on Olympiakomitean, lajiliittojen ja aluejärjestöjen yhteinen laatuohjelma, joka tukee suomalaisen urheilun keskeistä vahvuutta: seuratoimintaa.​ Tähtiseura kehittää kotimaista seurakulttuuria päivittäin kohti parempaan; toimintaa tarkastellaan ja kehitetään säännöllisesti. Tähtiseurassa olet parhaassa seurassa ja voit luottaa, että toiminta on laadukasta ja vastuullista.

Kaikille seuroille avoin laatuohjelma kutsuu mukaansa niin pienet kuin suuretkin seurat. Ohjelma tarjoaa seuroille erilaisia työkaluja ja asiantuntijoiden apua seuran itsearviointiin ja auditointiin sekä helppokäyttöisen Tähtiseura-verkkopalvelun Suomisportissa.

The post Tähtiseurapäivät kokosivat seurat yhteen – keskiössä tulevaisuus, vastuullisuus ja seuran brändin rakentaminen   appeared first on Suomen Olympiakomitea.