kuva pallolla leikkivistä lapsista sisätiloissa

Tapparan Tamspirit-toiminta toteuttaa Harrastamisen Suomen mallia esimerkillisesti – ”Haluamme osaltamme edistää koululaisten liikunnallista harrastamista matalalla kynnyksellä”

Tappara on edistänyt lasten ja nuorten matalan kynnyksen harrastustoimintaa vuodesta 2019 lähtien. Seuran tavoitteena on ollut luoda Tampereen ja sen lähiseudun koululaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet liikunnalliseen harrastamiseen.

Tapparassa matalan kynnyksen harrastamisen edistäminen on nähty keskeisenä mahdollisuutena koululaisten liikunnan lisäämiseksi. Harrastamisen Suomen mallin mukaista Tamspirit-toimintaa on kehitetty tämä tavoite silmällä pitäen. Tapparan harrastekoordinaattorin Juho Tukian mukaan Tamspirit-harrastusryhmät ovat vakiinnuttaneet asemansa Tampereella ja sen lähialueilla hienosti.

Tapparan tarjoaman harrastustoiminnan skaala on laaja. Vaikka Tappara on jääkiekon ja taitoluistelun erikoisseura, tarjotaan sen harrastustoiminnassa myös muita lajeja ja liikunnan muotoja.

– Toiminnassamme on ollut tarjolla esimerkiksi eri palloilulajeja, voimistelua, parkouria sekä muita yleisliikunnallisia pelejä ja leikkejä. Osallistujia on riittänyt runsaasti, mikä osaltaan kielii siitä, että toiminta on ollut toivottua, Tukia avaa.

Tamspirit-toiminnasta tullut osa yli 2 000 lapsen ja nuoren arkea

Tamspirit-toiminta on lisännyt liikuntaa jo yli 2 000 lapsen ja nuoren koulupäiviin. Toimintaa on järjestetty Tampereen lisäksi Ylöjärvellä, Pirkkalassa ja Vesilahdessa.

Erityisesti kiekkoiluryhmät ovat innostaneet koululaisia liikkeelle. Tampereella kiekkoilutoimintaa järjestetään neljässä jäähallissa kaksi kertaa viikossa. Ryhmiin on tarjolla lainavarusteita kullakin jäähallilla. Varusteita ja välineitä on saatu muun muassa lahjoituksien ja keräysten kautta.

– Meille on ollut alusta asti tärkeää, ettei toimintaan osallistuminen edellytä omia varusteita. Osa on saattanut innostuttuaan hankkia myös omia välineitä, mutta tämä ei ole välttämätöntä, Tukia kertoo.

Puitteiden lisäksi positiivisen ilmapiirin luominen on tärkeässä roolissa.

– Haluamme toimintamme olevan innostavaa ja kannustavaa, jotta liikunnasta tulee todennäköisemmin pysyvä osa arkea myös toimintamme ulkopuolella. Ammattitaitoiset ohjaajat ovat tässä avainasemassa. Meille on tärkeää, että ohjaajat huomioivat kunkin omana yksilönään ja huomioivat erilaiset liikunnalliset taitotasot.

Tampereella harrastekiekkotoimintaa järjestetään Hakametsän, Tesoman, Kaukajärven ja Hervannan jäähalleilla.

Harrastamisen Suomen malli edistää sekä fyysistä että psyykkistä hyvinvointia

Lasten ja nuorten liikuntaharrastamisen väheneminen on puhuttanut viime vuosina paljon. Näyttöpäätteiden äärellä vietettävä aika on kasvanut ja arjesta on tullut yhä passiivisempaa.

– Koulupäivän yhteyteen ja iltapäiviin järjestettävä liikunta-aktiviteetti on ongelman yksi tehokkaista ratkaisuista, kun se on organisoitu kokonaisuutena hyvin. Tässä olisi tarve laajamittaiselle rakenteelliselle uudistukselle valtakunnallisesti.

– On myös hyvä tunnistaa, ettei kilpailullisesti tavoitteellinen harrastaminen ole kaikille mielekästä. Siksi meidän on pyrittävä tarjoamaan kevyempiä, mutta kuitenkin pitkäjänteisiä harrastamisen mahdollisuuksia, jotka tavoittavat laajempia joukkoja – myös niitä, jotka eivät ole lähtökohtaisesti kiinnostuneita liikunnasta.

Tampereen Lentävänniemen koululla järjestettävä WAU!-sportti on yksi Tamspirit-toiminnan yleisliikunnallisista harrastustoiminnoista.

– WAU!-sportin harrrastusryhmissä ei harjoiteta tiettyä lajia, vaan keskitymme luomaan lapsille liikunnallista peruspohjaa. Pelien ja leikkien avulla harjoitetaan muun muassa sykettä kohottavaa liikuntaa ja motorisia taitoja. Myös lasten toiveita kuunnellaan, ja pelejä ja leikkejä suunnitellaan osaksi toimintaa toiveiden pohjalta.

Matalan kynnyksen harrastustoiminta mahdollistaa mielekkään liikkumisen tavan löytämisen

Tapparan ja Tampereen kaupungin yhteistyötä seura luonnehtii jouhevaksi. Vuosittain lukuvuoden alkaessa kaupunki avaa ilmoittautumismahdollisuuden yhdessä sovittuihin seuran toteuttamiin harrastusryhmiin.

– Harrastusryhmämme eivät ole koulusidonnaisia. Toiset osallistuvat toimintaamme koulujen läheisyyteen, kun taas toisille voi olla esimerkiksi vanhempien menojen mukaan luontevaa osallistua muualle.

– Tärkeintä on, että liikuntaharrastuksiin on mahdollista osallistua matalalla kynnyksellä ja itselle sopivalla tavalla. Tämä on keskeinen motivaattorimme toimintamme takana. Haluamme, että mahdollisimman moni lapsi ja nuori löytää tiensä liikkumisen pariin ja löytää oman tapansa liikkua, Tukia summaa.

 

Teksti: Aliisa Varuhin

 

Harrastamisen Suomen malli

Harrastamisen Suomen mallissa päätavoitteena lisätä lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla jokaiselle perusopetusikäiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.

Lukuvuonna 2022-2023 malli on käytössä 265 kunnassa (86 % maamme kunnista).  Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee Harrastamisen Suomen mallin toteutusta kunnissa 14,5 miljoonalla eurolla vuosittain.

Tutustu Harrastamisen Suomen malliin tästä.

 

Lue lisää

Liikunta- ja urheiluyhteisön kehittämisehdotuksia Harrastamisen Suomen mallin jatkoon

Liikunnan ja urheilun eduskuntavaalitavoitteet

The post Tapparan Tamspirit-toiminta toteuttaa Harrastamisen Suomen mallia esimerkillisesti – ”Haluamme osaltamme edistää koululaisten liikunnallista harrastamista matalalla kynnyksellä” appeared first on Suomen Olympiakomitea.